Intervju sa Jovanom Dašković

1. Da li ste oduvek hteli da budete stjuardesa ili, ako ne, kako ste došli na tu ideju?
Jedna od mojih dečijih maštarija jeste bila da budem stjuardesa. Kasnije sam završila srednju i Visoku turističku školu, dakle moja želja da budem u tim vodama turizma i putovanja - nikada me nije napustila. U turizmu sam radila 5 godina, a onda sam jednog dana u novinama videla konkurs Fly Fly Akademije za kabinsko osoblje... to mi je dalo ideju za veliku promenu u životu.
2. Da li ste očekivali da se vaš san o zaposlenju može ostvariti tako brzo?
Ne, zaista nisam. U prilog tome ide činjenica da do pre 10 dana nisam znala na čemu sam, a danas već imam posao i dajem intervju za časopis. Zapravo, moji planovi su išli u drugom pravcu (da ne kažem, drugom kontinentu). Preko 8 meseci sam čekala odgovor jedne od trenutno najvećih avio kompanija na svetu. Prošla sam sve njihove krugove konkursa, a onda im se dogodio problem sa novim avionima, pa su obustavili regrutaciju. Nisam želela nigde da konkurišem dok ne dobijem odgovor od njih. Međutim, na nagovor Fly Fly Akademije predala sam CV na konkursu druge avio kompanije, isti dan prošla i njihove krugove selekcije, da bi me već sutradan pozvali i rekli da sam dobila posao. Hvala Akademiji na tome!
3. Recite nam nešto više o tome iz čega se sastojao trening Fly Fly Akademije.
Trening se sastojao od 9 predmeta teorijske i praktične obuke. Trajao je 6 nedelja i svaki dan je bio drugačiji gde smo mogli naučiti mnogo toga od izuzetnih i vrlo kompetentnih predavača koji su u poslovima avijacije dugi niz godina. Na kraju smo morali položiti svih devet ispita, kako bismo dobili diplomu Akademije i stekli pravo za dobijanje dozvole Direktorata civilnog vazduhoplovstva.
4. Koji deo obuke biste mogli izdvojiti kao najzanimljiviji ili najkorisniji?
Najzanimljiviji deo je bila praktična obuka, a to je ujedno i najkorisnije. Posebno mi se dopala praktična nastava iz predmeta Osnove preživljavanja gde smo na bazenu primenjivali proceduru evakuacije i prinudnog sletanja na vodu. Koristili smo prsluke za spašavanje, a takođe nam je bio obezbeđen i čamac koji se koristi u tim slučajevima. Ne mogu da ne spomenem našeg predavača Nebojšu Jandrića, kao i Aleksandra Miloševića koji su u jednom trenutku dali sve od sebe da proizvedu talase, snažno drmali čamac i prskali nas vodom u lice ne bi li dočarali buru, a mi smo u tom trenutku morali da ubacimo jednog po jednog „preživelog“ u čamac, što ni malo nije lako u tim uslovima! Protivpožarna vežba na aerodromu Nikola Tesla i gledanje vežbe gašenja aviona profesionalnih vatrogasaca je takođe nešto što će mi ostati u pamćenju i nadam se da ću te prizore ubuduće samo na vežbama viđati. Pored pomenutog, kao najkorisniji deo obuke spomenuću vežbe iz prve pomoći . Nije korisno samo u avionu, već i na ulici ako, ne daj Bože, dođe do nesrećnog slučaja - znaću kako da  pružim prvu pomoć na pravi način i tako nekome možda spasim život.
5. A da li je savladavanje nečega bilo posebno teško?
Ne mogu reći da je bilo teško, ali meni, lično, je bilo možda komplikovano zapamtiti delove aviona - pretkrilca, zakrilca, razne stabilizatore i uopšte način na koji ti delovi funkcionišu i deluju na strujanje vazduha.  Sile uzgona, otpora, vučna sila i druge fizičke veličine su mi oduvek bile strane. No, videla sam da je baš to bilo posebno zanimljivo našim kolegama iz grupe, dok je ženska ekipa bledo gledala profesora tih par časova. Ipak, uz dodatno objašnjenje našeg predavača Siniše Salatića i to sam shvatila i savladala. Dokaz da sam razumela pomenuto je rezultat od 100% tačnih odgovora iz tog predmeta na polaganju u Direktoratu.
6. Nakon dobijanja dozvole za kabinsko osoblje, da li vam je Fly Fly Akademija izašla u susret savetima i pomogla u traženju posla?
Cela ekipa je stvarno bila i više nego korektna. Šta god da mi je bilo potrebno, izašli su mi u susret. Čak su mnogo toga umesto svih nas radili, od pribavljanja određene dokumentacije, zakazivanja ispita,  odnošenja dokumenata u MUP, JAT i Direktorat  kao i čekanja u redovima za nas, zbog čega sam im posebno zahvalna. Pored toga što su svi, bez izuzetka, bili jako ljubazni za vreme trajanja obuke, posebno mi se dopao njihov odnos prema nama nakon dobijanja diplome, a kasnije i dozvole. Uvek su nas obaveštavali kad neka kompanija objavi konkurs zapošljavanja, a čak su za jedan iznenadni konkurs sakupili našu dokumentaciju i odneli umesto nas, jer je bilo nemoguće da se svi skupimo za par sati. Svima kojima su bila potrebna dodatna objašnjenja iz nekog predmeta, bez problema su nam izlazili u susret i organizovali dodatne časove. Čak su nas pripremali i za poslovne razgovore, intervjue i sl. što nije deo treninga. Zaista imam samo reči hvale za njih!
7. Da li vam je sertifikat koji ste dobili po završetku Akademije u potpunosti priznat kod novog poslodavca?
S obzirom da je Fly Fly Akademija zvaničan trening centar odobren od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, njihov sertifikat je u potpunosti validan. Dakle, nije bilo potrebe da idem na neku vrstu doobuke ili nove obuke. Po dobijanju posla, preskočila sam baznu obuku i utoliko bila u prednosti u odnosu na druge kandidate.
8. To znači da ćete sada proći samo neku kratku vrstu osnovne obuke?
Tako je. Ostala je samo obuka za određeni tip aviona na kome ću raditi, a koju svaka avio kompanija posebno određuje na osnovu flote kojom raspolaže. Obuka će trajati samo par dana i mislim da neće biti nikakvih problema privesti je kraju..
9. Da li ste i dalje u kontaktu sa Fly Fly Akademijom?
Da, baš sam se malopre čula sa njima. S obzirom da sam uspešno završila Akademiju i pritom dobila posao u nacionalnoj kompaniji, svakako planiram da prenesem svoje iskustvo i savete budućim polaznicima Fly Fly Akademije, tako da se naša priča ni ovde ne završava.
10. Da li biste preporučili Akademiju i drugim ljudima i zašto?
Svakako. Ukoliko je neko zainteresovan za ovu vrstu posla, sigurno neće pogrešiti ako upiše Akademiju. Otvoriće vam se nova vrata, nove mogućnosti, novi kontakti i poznanstva. Sve je moguće i dostižno, samo pustite da vas vodi neko iskusan i stručan. Ono što je sigurno, od Akademije ćete imati pomoć i podršku u svakom trenutku!